Dakkapel vergunningsvrij

Wanneer u een dakkapel wenst te plaatsen is het interessant om te weten dat dit in bepaalde gevallen geheel vergunningsvrij kan verlopen. Veel mensen aarzelen om een dakkapel te realiseren voor hun huis omdat ze vrezen dat ze daarvoor rekening dienen te houden met allerhande regels. Dat is dus niet altijd het geval. Wilt u eveneens een dakkapel vergunningsvrij plaatsen op uw woning? Hou dan wel rekening met de factoren in dit artikel!

Waar rekening mee houden?

Een dakkapel vergunningsvrij plaatsen kan uitsluitend wanneer u rekening houdt met enkele regels. Deze regels spreiden zich uit over drie verschillende takken, namelijk op vlak van:

  • Plaatsing
  • Model
  • Afmetingen

Wat de plaatsing betreft geldt bijvoorbeeld dat u geen vergunning dient aan te vragen indien de dakkapel aan de achterzijde of aan de zijkant van het huis wordt geplaatst. Let wel, het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel aan de zijkant van uw huis kan uitsluitend wanneer deze niet aan een openbaar gebied ligt.

Een dakkapel plaatsen aan de zijde van een weg of bos zal bijvoorbeeld doorgaans wel moeten worden vergund. Wat het model betreft dient u rekening te houden met een dakopbouw met plat dak en zijkanten die niet doorzichtig mogen zijn.

Maximale afmetingen

Tot slot is het zeer belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de dakkapel die u wenst te realiseren. Deze mag in ieder geval niet hoger zijn dan 1,75 meter en daarnaast gelden nog de volgende restricties:

  • Onderkant: tussen 0,5 en 1 meter boven de dakvoet
  • Bovenkant: minimaal 0,5 meter onder de daknok
  • Zijkanten: minimaal 0,5 meter van zijkanten van het dakvlak

Let op, bij een rijtjeshuis dienen de zijkanten zich minimaal 0,5 meter van de woningscheidende muur te bevinden. Slechts door met al deze factoren rekening te houden kunt u er zeker van zijn dat u, uw dakkapel geheel vergunningsvrij kunt plaatsen.